هیپرتری گلیسریدمی : رایج ترین نوع چربی که در بدن هضم می شود، تری گلیسیرید می باشد. این نوع چربی می تواند به وسیله غذا وارد بدن شود، یا توسط بدن تولید شود. معمولاً تری گلیسیریدها با جریان خون، انرژی سلولهای بدن را تامین می نمایند و به عنوان منبع ضروری انرژی، در بدن به صورت چربی ذخیره می شوند.
چنانچه میزان تری گلیسیرید در خون و ذخیره چربی بدن، افزایش پیدا کند باعث بروز چاقی در افراد می شود. به این وضعیت، هیپرتری گلیسریدمی گفته می شود که با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی ارتباط مستقیم دارد.
تری گلیسیریدها، ترکیبات شیمیایی می باشند که انرژی لازم برای متابولیسم بدن را تأمین می نمایند. تری گلیسیریدها متداول ترین شکل چربی هضم شده در بدن هستند. مولکول تری گلیسرید، شکلی از گلیسرول می باشد (تری = سه مولکول اسید چرب + گلیسیرید = گلیسرول) که دارای سه اسید چرب است و لازم است جذب بدن گردد. در روده کوچک مولکول تری گلیسرید به این قسمت ها شکسته و تجزیه می گردد. بعد از آن با کلسترول برای ایجاد شیلومیکرونها مجدداً به هم متصل می شوند. این منبع انرژی برای سلول های بدن می باشد. درصورتی که بدن به انرژی نیاز داشته باشد، سلول های کبدی و سلول های چربی به عنوان منبع ذخیره سازی و انتشار شیلومیکرونها عمل می نمایند.
با انجام یک آزمایش خون ساده، سطح تری گلیسیرید خون مشخص می شود. ناشتا بودن شخص از ۸ الی ۱۲ساعت پیش از انجام آزمایش خون، الزامی است؛ چرا که سطح چربی در خون با مصرف غذا و هضم آن، تغییر پیدا می کند. چنانچه تست خون بعد از مصرف غذا انجام شود، امکان دارد نتیجه نادرستی بدست آید.
سطح نرمال تری گلیسیرید چیست و هیپرتری گلیسریدمی (بالابودن سطح تری گلیسیرید) یعنی چه؟ بالا بودن سطح تری گلیسیرید (هیپرتری گلیسریدمی)، احتمال ابتلا به تصلب شرایین را افزایش می دهد. در صورت انجام غربالگری جهت تشخیص این عارضه، سطح تری گلیسیرید و سطح کلسترول در خون نیز مشخص خواهد شد.
از جمله بیماریهایی که می تواند باعث بروز هیپرتری گلیسریدمی شود، می توان به موارد ذیل اشاره نمود: